En helt vanlig lördag – eller inte?!

När jag skulle gå och lägga mig igår kväll, efter att ha genomlidit den så kallade Melodifestivalen, insåg jag att jag hela dagen hade gått i sovkläder. Det var en sån dag igår, en skrota-runt-i-nattsärks-dag. Hoppsan!

Inte blev det någon storvinst på LOTTO igår heller, så drömmarna om nytt kök och nya soffor får fortsätta vara just drömmar. Fast jag har en inkomstidé. *ler hemlighetsfullt*

Nej, jag blev inte rikare, inte i pengar räknat i alla fall, men i något helt annat! Jag blev faktiskt jätterik igår!

Det hela började med att min mamma kom farande och viftade med sin gigantiska mobiltelefon samtidigt som hon skrek att hon hade hittat sin mamma?!  Öh… Min mormor har varit död i snart 40 år.

Det visade sig att det var ett inlägg från en fb-grupp, där någon hade lagt ut en bild från en kyrkobok, och på just den bilden fanns min mormor och hennes familj med!

Nu snackar vi tillfälligheter!

Jag härstammar på mammas sida från Ingermanland, ett land som inte längre finns utan som har tillhört Ryssland väldigt länge. Att ens försöka få tillgång till släktforskningsmaterial från Ryssland är en utmaning. Eller snarare, det har varit omöjligt, åtminstone för mig/oss.

Jag har grävt en hel del i min släkt på pappas sida och kommit till 1500-talet, men på mammas sida gav jag upp efter att flertalet gånger ha försökt skriva (på ryska!) till något ministerium i St Petersburg.

Men så igår – plötsligt – dök det i denna fb-grupp upp skannade kyrkoböcker! RÄTT kyrkoböcker.

Det var en helt sjuk upplevelse, mamma och jag satt i soffan med böjda nackar likt två gamar, hängandes över datorn och ömsom läste ömsom grät.

Fatta – vi har hittat vår släkt! Det är så stort att det inte riktigt går att ta in. Än.

Plötsligt fick vi reda på när min morfar egentligen var född. Han hade typ tre olika födelsedagar när jag var liten eftersom hans personnummer hade ändrats när han flydde. Han vågade aldrig berätta vilken födelsedag som var den riktiga, han gick hela sitt liv i Sverige omkring och var rädd för att ”ryssen” skulle komma och hämta honom. Usch vilket öde!

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att försöka förmedla känslan av att en helt vanlig lördag, utstyrd i nattlinne sitta i soffan och hitta sin släkt. Medans Tjejvasan pågår på tv:n. Absurt och mäktigt på en och samma gång.

Det känns fortfarande overkligt, jag bläddrar bland alla bilder jag sparade igår och förundras över allt.

 

3 svar på ”En helt vanlig lördag – eller inte?!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.